Köretkészítés újragondolva….

dav

Nemrég szert tettem egy tupperware mikrós delikátra. Készült már benne omlett, fritata és sütemény is. Megpróbáltam tovább gondolni a mikrohullámú sütő lehetőségeit illetve tájékozódtam is a nagyvilágban. Így született meg az egyszemélyes köret gyors elkészítésének ötlete. Szóval a recept. Vegyél fél deciliter bulgurt, önts mellé egy deciliter vizet, tegyél hozzá sót és egy kevés mirelit zöldborsót, majd az egészet lefedve tedd a mikróba és 9 percen át 600 W teljesítménnyel melegítsd, majd ezt követően pihentesd néhány percig. Ennyi.

Finom lett……….

Újra főzőcskézem……

dav

Betegségem kapcsán olvasgatok magyar és nem magyar cikkeket. Fiam menyasszonya kapcsán kerültem kapcsolatba a Diabetes Ratgeber című újsággal és a hozzá kapcsolódó honlappal. Itt nagyon sok receptet találtam, melyek nem a magyar konyha alapjain készülnek. Vannak közöttük nagyon jók és vannak olyanok is, melyek magyarosíthatók is. Ilyen látható a képen is.

Szóval az eredeti recept:

Pulyka csíkok zürichi módra:

Hozzávalók: 250 g pulykahús, csíkokra vágva, fél teáskanál édes-nemes paprika, 1 db lilahagyma finom csíkokra vágva, 150 g barna csiperke (apró), 1 dl. alaplé, 50 ml. főzőtejszín, 1 evőkanál citromlé, 5 evőkanál olaj.

A felhevített olajon megpirítjuk a húst, majd kiszedjük a serpenyőből és a megmaradt zsiradékon megfonnyasszuk a hagymát és a gombát, felöntjük alaplével majd besűrítjük tejszínnel. Hozzáadjuk a húst és a citromlevet, rottyantunk rajta egyet és kész.

Amiben változtattam, lilahagyma helyett medvehagyma és a köret tagliate tészta.

Tápérték: kb. 435 kcal, 2 BE / 2,5 KE (személyenként)

Nem volt rossz, jó étvágyat kívánok.

A forrás: https://www.diabetes-ratgeber.net/Ernaehrung/Geschnetzeltes-Zuercher-Art-548091.html

Kolbászos tepertőkrém (Németh Szilárd úr tollából)

Hozzávalók

  • 40 dkg friss, pörc nélküli mangalicatepertő
  • 10 dkg csípős füstölt kolbász a beléből kiforgatva
  • egy nagy fej hagyma
  • öt gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint mustár, ketchup, paprikarém, só, őrölt paprika, bors, kömény.

A tepertőt, kolbászt, hagymákat nyolcas húsdarálón ledarálom. Ízlés szerint fűszerezem, jól eldolgozom, egy-két órát hidegen érlelem, majd friss kenyérre kenve, zöldekkel vagy savanyúkkal megbolondítva esszük. Vándortábori emlékek tolulnak fel bennem, hiszen ez a kiváló előétel Babinszky Rudi bácsi receptje alapján készült, aki 5-6 kiló (!) általa készített tepertőkrémmel érkezett a táborokba. Az egyedi fűszerezése, frissessége okán mindig óriási sikere volt, „a gyerekek úgy ették, mint a vett malac”.

Forrás!!!!!!!