Hagymalekvár kakukkfűvel…..

2013-11-24 13.56.39Jövő héten advent első napja, rohamosan közeledik a karácsony. Ez az év a bigyók, kütyük és kézműsek dolgok éve lesz, így is járok el. Folyamatosan készítgetem a meglepetéseket és ezek között van a karácsonyi sültekhez méltó pikáns ízekkel rendelkező lekvár is. A receptet az internetről lestem el, csak annyit változtattam rajta, hogy az édesítéshez fruktózt és édesítőszert használtam.

Jó étvágyat mindenkinek…..

Bogyólé 2013…

bogyole_2013Már tényleg az ünnepekre készülődöm így van ez a december 24.-i bor beszerzésével is. Évekkel ezelőtt találkoztam a Vylyan pincészet Bogyólé nevű borával amiről azt kell tudni, hogy ” újborunk a franciaországi Beaujolais Noveau [bozsolé] borkészítési hagyományait követve készül, melynek lényege, hogy az erjesztés egész fürttel, oxigén kizárásával történik. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés is. Az eredmény friss, illatos, gyümölcsös (banán, meggy, ribizli), ahogyan az egy igazi újborhoz illik. Hidegebben fogyasszuk, mint a vörösborokat általában, 12-13 ºC-on. “

A leírtak igazak ezért évek óta szent estén ezt a bort iszom családommal együtt. Megrendeltem és ma megérkezett várja a karácsonyt.

A pontos információ a borról a http://www.vylyan.hu/boraink/bogyole linken érhető el.  Mindenkinek ajánlom ezt a bort az ünnepekre….

…elkezdődött

a készülődés az ünnepekre. Hozzájárult, hogy egy kedves ismerősöm megajándékozott egy adag fügével. Szeretem a fügét, de a betegségem miatt nem lakmározhatom belőle, de sebaj. Fogtam magam és nekiálltam ünnepi lekvárt készíteni. Odafigyeltem rá amennyire lehetett, így nem került bele répacukor, fruktózzal édesítettem. Szóval a recept: a fügét megmostam majd, 1,3 kg-ot feldaraboltam, úgy, hogy a száránál lévő vastagabb héjat eltávolítottam. Adtam hozzá 20 dkg. fruktózt majd éjszakára letakarva hagytam. Reggelre eléggé sok levet eresztett, azt leöntöttem róla, majd botmixerrel pépesítettem. Az így elkészült pépet beletettem a kenyérsütőgép üstjébe, hozzáöntöttem egy zacskó dzsemfixet 2:1 majd a lekvárfőző programot végigfuttattam. Amikor kész lett, üvegbe tettem, 10 percre fejre állítottam, A kihűlt üveget díszítettem.

Nem lett sok, karácsonyi ajándéknak szánom, remélem a célközönség örül majd neki.